Conditii de obtinere a permisului de conducere

Persoana care solicita permisul de conducere categoria B trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

·        sa aiba vârsta de cel putin 18 ani;

·        sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoria B;

·        sa nu fi fost condamnata definitiv pentru una din infractiunile perevazute la art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1966, republicat, cu exceptia cazurilor în care a intervenit amnistia sau reabilitarea;

·        sa fi absolvit cursurile unei scoli de soferi;

sa fie declarat admis în urma sustinerii examenului cu politia (proba teoretica si proba practica).
Acte necesare la înscrierea în scoala de soferi:

Pentru a putea începe cursurile, este suficient sa va înscrieti si sa va prezentati la prima întâlnire cu instructorul având la dumneavoastra:

·        buletinul de identitate;

·        suma de 1 milion lei, pentru a achita prima rata. (Pretul cursului si celelalte costuri implicate: în pagina Pret, costuri <pret.php>.)

Fisa de evidenta a orelor de conducere se întocmeste pe loc si va fi actualizata de instructor la fiecare sedinta de curs. (Componenta dosarului pentru examen: în pagina Acte la examen <acte-examen.php>.)

Acte necesare la examenul pentru obtinerea permisului de conducere categoria B:

Pentru admiterea prezentarii la examen, candidatul va pregati un dosar cu urmatoarele documente:

·        fisa medicala (eliberata de una dintre policlinicile agreate de Politia Municipiului Bucuresti);

·        avizul psihologic;

·        certificatul de cazier judiciar;

·        4 fotografii tip permis de conducere;

·        copie dupa buletinul de identitate;

·        copie dupa diploma de studii (în lipsa acesteia, foaia matricola);

·        chitanta CEC pentru achitarea taxei de examen auto, în valoare de 17.900 lei;

Toate celelalte acte necesare depunerii dosarului la politie se vor pregati de catre instructor.

Structura cursului
Cursul consta din:  30 ore de instruire practica;  40 ore de pregatire teoretica:  - 20 ore: legislatie rutiera  - 15 ore: cunoasterea automobilului  - 5 ore: prim-ajutor;  Durata cursului este de minimum 30 zile (conditie impusa de Serviciul Examinari auto, Politia Bucuresti).  Orele de pregatire practica se vor stabili de comun acord în functie de solicitarile elevului.   Optional, contra-cost, elevul poate fi luat de la, si lasat la domiciliu (serviciu, scoala etc.).  Instruirea practica se efectueaza pe autoturism Dacia 1310.  Pregatirea teoretica este asigurata de o companie partenera, iar orele de legislatie se desfasoara în zilele de luni si vineri, între orele 17:00-20:00. Sala de pregatire teoretica se afla la intersectia Bd. Mihai Bravu - Baba Novac. Manualul pentru pregatirea teoretica este gratuit.  Examinarea pentru eliberarea avizului psihologic (contra-cost) se efectueaza în fiecare vineri între orele 14:00-17:00, în aceeasi sala de pregatire teoretica.


Pretul cursului, alte costuri

Pretul cursului este de 3.600.000 lei. Plata se poate face în 3-4 rate, pâna la sfârsitul cursului.
Elevii cu domiciliul stabil în Bucuresti vor sustine examenul în Bucuresti, pe masina pe care au facut instruirea practica. Pentru aceasta se va achita echivalentul unei sedinte de instruire. (Elevii care nu au domiciliul în Bucuresti vor sustine examenul în localitatea de resedinta.)

Alte costuri (estimativ):

·        fisa medicala - 250.000 lei

·        avizul psihologic - 150.000 lei

·        certificatul de cazier (pentru examen auto - se specifica la solicitare) - 2.000 lei (timbru fiscal) + 50.000 lei (taxa de urgenta - daca este cazul);

·        4 fotografii tip permis de conducere - 80.000 lei

·        taxa de examen - 40.000 lei (chitanta CEC - taxa examen auto - se specifica la solicitare) pentru primele 3 examene sau 120.000 de la examenul 4 inclusiv

·        copii tip Xerox - 2.000 lei

·        dactilografiat formulare necesare examenului (fisa detinator permis de conducere etc.) - 50.000 lei

·        Bibliografie:
[în curs de realizare conform noilor reglementari] Vezi Noul cod rutier <noul-cod-rutier.php> si Regulamentul pentru aplicarea noului cod rutier <regulament-aplicare-oug-195.php>

Despre examen
 
Examenul pentru obtinerea permisului de conducere se da cu politia si consta într-o proba teoretica si una practica, sustinute în aceeasi zi.   Proba teoretica consta în rezolvarea unui chestionar de verificare a cunostintelor teoretice care contine 26 întrebari. Timpul afectat rezolvarii unui chestionar de verificare a cunostintelor teoretice este de 30 minute. Pentru a promova examenul sunt necesare minimum 22 întrebari rezolvate corect.   Proba practica consta în conducerea autoturismului pe traseu în una din cele doua zone de pregatire practica <amplasare.php> corespunzatoare variantei de examen cu politia (Scoala Ilioara - luni, marti, miercuri; Scoala Autogeneral - joi, vineri).   Elevii cu domiciliul stabil în Bucuresti vor sustine examenul în Bucuresti, pe masina pe care au efectuat instruirea practica. (Elevii care nu au domiciliul în Bucuresti vor sustine examenul în localitatea de resedinta.) Examenul va fi programat de catre instructor, de comun acord cu elevul, în aproximativ 2-3 saptamâni de la terminarea cursului.  Prezenta la examen este obligatorie la ora 7:00 cu actul de identitate (numai buletin sau carte de identitate) si un pix de culoare albastru sau negru.  În aceeasi zi, la traseu vor merge numai elevii care au promovat proba teoretica, în locul anuntat de examinatori.  Cei care nu vor sa sustina în aceeasi zi proba de traseu se pot reprograma la Brigada de Politie Rutiera.  Candidatii declarati admisi dupa proba practica se vor prezenta la sediul Udriste cu buletinul de identitate si o chitanta CEC - taxa eliberare permis de conducere.  Candidatii declarati respinsi dupa proba practica sau teoretica se pot prezenta pentru reprogramare la sediul din Str. G-ral Candiano Popescu, a doua zi dupa examen, iar re-examinarea va avea loc dupa o perioada de cel putin 30 zile de la data ultimului examen. Reprogramarea poate fi facuta si de catre instructor la cererea elevului.  Cursul absolvit este valabil timp de 1 an de la data terminarii scolii de soferi. Dupa acest interval va fi necesara refacerea cursului de scoala de soferi.